.

„Facebook няма да прави коли” – успокои немците Шерил Сандбърг

Компанията се включва в проект за градска мобилност в Мюнхен
преди 3 години
Снимка: Getty Images

Главният оперативен директор на Facebook, Шерил Сандбърг, говори при откриването на автомобилното изложение във Франкфурт, където се срещна и с канцлера Ангела Меркел.

„Имам добри новини. Ние сме единствената компания в Силициевата долина, която не разработва автомобил” – пошегува се тя, а думите й бяха посрещнати с аплодисменти.

Технологичната компания обеща да задълбочи сътрудничеството си с Daimler и Volkswagen Group и отправи покана към автомобилната индустрия за разработка на изкуствен интелект и всичко останало, свързано с дигитализацията на бранша.

Сандбърг обяви, че Facebook се включва в проект за градска мобилност в Мюнхен съвместно с автомобилни производители. Компанията ще спонсорира и нов университет в Берлин, фокусиран върху дигиталните технологии.

Визитата на Шерил Сандбърг в Германия идва само няколко месеца след като немският парламент гласува закон, въвеждащ глоби до 50 милиона евро за социални мрежи, които не изтриват своевременно т.нар. реч на омразата.

В сряда Facebook затегна правилата за рекламиране в своята мрежа, за да ограничи появата на фалшиви новини и сензационни заглавия. Компанията обяви също, че удвоява екипа си от 1500 служители, които следят за реч на омразата в мрежата.

Facebook има 30 милиона активни потребители в 80-милионна Германия и наскоро проведе в държавата мащабна рекламна кампания, за да успокои хората, че личните им данни са добре защитени.