.

XC40 – първият компактен SUV на Volvo ще се конкурира с BMW X1 и Audi Q3

Снимки и видео
преди 4 години
Снимка: Volvo

На 21 септември Volvo представи в Милано първия си модел в бързорастящия сегмент на луксозните компактни кросоувъри. XC40 ще се конкурира на пазара с BMW X1 и Audi Q3 и има важна роля в плана на компанията за увеличаване на продажбите с 50%, така че до 2020 г. те да бъдат около 800 000.

XC40 е и първият модел на шведската компания с индуктивно зареждане на мобилните телефони и с приложение за споделяне на колата с приятели.

Volvo XC40 е изградено на новата платформа CMA (Compact Modular Architecture), която ще бъде в основата и на всички бъдещи модели от серията 40, включително изцяло електрическите автомобили. Разработена съвместно с Geely, CMA осигурява на компанията необходимите за този сегмент икономии.

ХС40 идва със системи за безопасност, свързаност и инфотеймънт, познати от сериите 90 и 60 на Volvo. Те го превръщат в един от най-добре оборудваните компактни SUV автомобили на световния пазар: системата за безопасност City Safety (която тук е подобрена и вече предотвратява удари при скорости до 60 км/ч), системата за подпомагане на водача Pillot Assist, системата за предупреждаване при напускане на пътното платно Run-off Road protection and mitigation, Cross Traffic alert както и 360-градусова камера, която помага на водача да маневрира при паркиране в тесни градски пространства.

В интериора впечатление прави сгъваема закачалка за малки пликове и покупки, както и подвижен кош за отпадъци в централната конзола.

В началото Volvo XC40 ще се предлага с дизелов двигател D4 и бензинов 4-цилиндров Т5 Drive-E. Други задвижващи системи, включително хибридни версии и електрически варианти, ще бъдат добавени на по-късен етап. ХС40 е първият Volvo модел, който ще се предлага и с 3-цилиндров двигател.

И четирите колела са двигателни, а автоматичната скоростна кутия е 8-степенна.

Заедно с новия модел, от компанията представиха и новата абонаментна услуга Care by Volvo, която ще се предлага в Швеция, Норвегия, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Полша и САЩ. Тя ще превърне притежаването на автомобил в толкова лесна, прозрачна и безпроблемна дейност, колкото е притежаването на мобилен телефон. След като направят онлайн заявката си, клиентите на услугата Care by Volvo ще могат да отпътуват с новия си автомобил, без да се притесняват за плащането на задължителните застраховки, данъци и такси. В зависимост от възможностите на региона, Care by Volvo ще предлага редица консиерж услуги, като зареждане или почистване на автомобила, както и доставка на онлайн поръчка в самия автомобил.

Производството на новото Volvo XC40 започва през ноември в Гент, Белгия. Цените в Германия ще са от 31 350 евро.

Анализаторите от IHS Markit очакват Volvo да продаде 125 000 бройки от новото XC40, като на най-големите пазари разпределението ще е следното: Китай (25 до 27 хиляди), САЩ (16 000) и Великобритания (14 000).

В Европа лидер в сегмента на компактните кросоувъри е BMW X1, следван от Audi Q2 и Q3, Mercedes GLA и Range Rover Evoque. Сегментът има ръст от 24% и през първата половина на годината в него са регистрирани 237 542 продажби, по данни на JATO Dynamics.

При средноразмерните SUV в Европа лидер е Volvo XC60, изпреварвайки модели като Audi Q5 и Mercedes-Benz GLC. 

Тук можете да видите още видеоматериали за новия модел.

Етикети:Volvo Volvo Xc40