.

Второто поколение Audi A5 купе ще се конкурира с BMW 4 Series и Mercedes-Benz C-class Coupé

Автомобилът стъпва на MLB платформата, представена наскоро в A4
преди 3 години
Снимка: Audi

Девет години след появата на A5 Audi представи второто поколение на купето. В екстериора най-голямо впечатление правят по-широката и по-ниско монтирана предна решетка, новите LED фарове и по-дългият преден капак.

От Audi споделят, че не искат да се отклоняват прекалено много от оригиналния A5, от който досега са продадени 330 000 бройки. Желанието е новият модел да бъде „по-елегантен и по-спортен”.

Новият автомобил стъпва на платформата MLB, поради което е с по-широка следа и по-голямо междуосие. Увеличението на размерите е подобно на това, което видяхме при представения наскоро A4.

Компанията все още не предоставя точни размери на модела, но бе разкрито, че той е с до 60 кг по-лек от предшественика си. Подобрената аеродинамика пък е спомогнала за постигането на коефициент на челно съпротивление от само 0,25.

Интериорът наподобява новия А4 и дава визуално усещане за по-широко пространство. Багажникът, който опционално може да се отваря чрез движение на крака, предлага 10 литра по-голям обем от предшественика, или общо 465 литра. Задните седалки са разделени в съотношение 40/20/40 и могат да се сгънат от багажника, което при двуврата кола е голямо удобство.

Както при A4, и тук има опция за виртуален кокпит с 12,3-инчов HD панел и инфотейнмънт системата на Audi – MMI (Multi Media Interface) Plus, използваща 8,3-инчов монитор и LTE свързаност чрез вградена в колата SIM карта.

Автомобилът предлага безжично зареждане за смартфона ви, а озвучителната система е Bang and Olufsen.

При двигателя изборът е между два бензинови и три дизелови. Двулитровият четирицилиндров EA888 с турбо е в два варианта – 187 или 248 к.с.

Дизеловият двулитров EA288 е с четири цилиндъра и мощност 187 к.с. Трилитровият V6 двигател пък се предлага с 215 или 268 к.с.

Етикети:Audi