.

Новото Audi A8 идва наесен с цени от 90 000 евро

Функции за автономно управление ще бъдат внедрени в серийните версии на Audi A8 от 2018 година
преди 3 години
Снимка: Audi

На 11 юли 2017 г. новото Audi A8 направи световната си премиера на Audi Summit в Барселона. От 2018 г. четвъртото поколение на флагмана ще започне да внедрява в серийно производство отделни функции за автономно управление като паркиране, гариране и движение в натоварен трафик и в задръстване.

В стандартната си версия луксозният седан е с обща дължина 5,17 метра, а във варианта A8 L междуосовото разстояние е удължено с 13 сантиметра.

Моделът гледа към света с HD Matrix LED предни светлини с лазерна технология на Audi, а в задната си част има LED лента и светлини с OLED технология. Tези елементи изобразяват уникална светлинна анимация в моментите, в които водачът доближава и напуска своя автомобил.

В сравнение с предходния модел салонът е още по-голям на дължина и в двете версии на каросерията. Най-комфортното място е седалката вдясно на втория ред, а допълнително предлаганата седалка за почивка при версията A8 L разполага с четири различни възможности за настройка, както и с опора за почивка на краката. При тази седалка пътникът може да използва функциите за подгряване и масаж на стъпалата. 

Пътуващите на втория ред могат също така да управляват функции като индиректното вътрешно осветление, новите HD Matrix светлини за четене и масажната функция на седалката, както и да провеждат лични телефонни разговори с отделна слушалка. Дистанционното управление за задните седалки е подвижно устройство с голям OLED екран с размерите на смартфон, което притежава собствено гнездо в централния подлакътник.

Вътрешната архитектура е изчистена и следва строго хоризонтална подредба и ориентация. Audi оставя в историята популярния контролен прибор с въртене и натискане, както и сензорния панел, използван при предходния модел. Арматурното табло е до голяма степен освободено от бутони и превключватели, а централната позиция се заема от сензорен екран с диагонал 10,1 инча, който в изключено състояние почти напълно се слива с бляскавия черен панел около него.

За контрол върху част от функциите се използва и втория сензорен екран, разположен в долната част на централната конзола и осигуряващ достъп до управлението на климатичната инсталация. От този екран може да се въвежда удобно и текст. Когато водачът задейства дадена функция от горния или долния екран, той чува характерно щракване в знак на потвърждение. Бутоните на таблото реагират по същия начин. Комбинацията от звукова и тактилна обратна връзка, наред с използването на едни и същи характерни жестове за управление на сензорните елементи, правят новата MMI touch концепция изключително сигурна, логична и лесна за използване.

Водачът може да задейства много от функциите чрез гласово управление. Информацията за крайните точки на пътуването и разнообразното мултимедийно съдържание е или налично на борда на новия А8, или може да бъде доставено чрез облачна услуга с бързината на LTE мобилна връзка. Богатата гама на Audi connect включва също функции за разпознаване на пътни знаци и предупреждения за потенциални опасности – новаторски услуги, използващи принципа на „Сar-to-X” комуникация и разчитащи на колективната интелигентност на „рояка” от автомобили Audi, движещи се по пътната мрежа.

Изцяло оптимизираната навигационна система е в състояние да се самообучава на основата на току-що изминатите маршрути. По този начин тя може да дава на водача интелигентни предложения в процеса на търсене. Навигационната карта на свой ред разполага с много подробни триизмерни модели на големите европейски градове.

Етикети:Audi A8