.

Носителите на Engine of the Year (ГАЛЕРИЯ)

Представяме ви победителтие в едно от най-престижните състезания в автомобилния бизнес
преди 5 години
Ford Focus 1.0 Ecoboost (Победител 2012, 2013) Невероятният 999-кубиков мотор на Ford първоначално събра овациите на експертите, а в последствие беше приет повече от положително от потребителите. Моторът е с турбо и в зависимост от настройките си е с мощност от 100 или 125 конски сили. В момента този мотор се използва освен във Focus още и в Fiesta, B-Max. Очаква се дори да се предлага с новото поколение на Mondeo.

Engine of the Year е относително нов конкурс – за първи път се провежда преди 13 години. През 1999 година за първи път журито от моторни журналисти гласува, за да избере най-добрия двигател на годината от всички категории (независимо от мощност и кубатура), както и победители в отделните осем категории (определени по мощност и кубатура).

Във всяка категория има по пет номинации, а всеки член на журито има 25 гочки на категория, които може да разпредели по свое желание с максимална оценка 15 и минимална 1. Важни критерии са както среден разход на гориво, така и характеристика на мощността или нивото на шум при натоварване.

В снимките по-горе можете да видите победителите от последните 13 години, както и лидерите в отделните категории. Подсказваме – има една баварска марка, която дълги години беше безапелационно номер 1...