.

Nissan BladeGlider: спортен електромобил от бъдещето

Пилотът заема централно предно място в купето
преди 3 години

Nissan представи новия си концептуален автомобил – футуристичния BladeGlider, проектиран като електромобил с нулеви вредни емисии.

Моделът е продукт на двугодишна разработка от страна от японците, като разполага със стеснена предница, силно рефлектираща върху 3-местното шаси, което има по-тясна предна и по-широка задна следа, за да се подобри ефективността на аеродинамиката и стабилността на управление.

BladeGlider повече прилича на McLaren F1, защото пилотът заема централно място отпред, докато за останалите пътници са предвидени две допълнителни спортни седалки с 4-точкови предпазни колани отзад. 

Вратите също се отварят нетипично, като това става отпред-назад. Четирите колела и дизайна на машината също са вдъхновени от състезателните автомобил (изразителния нос + вдъхновен от болидите волан), а липсата на странични огледала е допълнена технологично с двойна екрани редом до централния дисплей в купето.

Въпреки крещящата спортна визия и дизайнерски елементи в екстериора и интериора, прототипът не впечатлява с висока скорост – 268 к.с. и 707 Нм въртящ момент го изстрелват от 0 до 100 км/ч за под 5 сек, а мощността идва от два електромотора, разположени под задните колела, които разполагат със специална система, контролираща разпределението на въртящия момент между тях.

BladeGlide беше презентиран на живо по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро този месец. Можете да го видите и във видеото по-долу:

Етикети:Nissan Bladeglider