.

Метановата Opel Astra 1,4 ще струва от 40 400 лв. с ДДС

Цената е за ниво на оборудването Enjoy, което е най-ниското за този модел
преди 3 години
Снимка: Opel

Последната версията на Европейския автомобил на годината 2016 – Astra CNG, вече може да бъде поръчвана в България. Версията със сгъстен природен газ (метан) на бестселъра ще отбележи своята световна премиера на тазгодишното Международно автомобилно изложение IAA във Франкфурт (14 до 24 септември) и скоро след това ще бъде на разположение в дилърствата. Цената на Opel Astra 1.4 ECOTEC CNG е 40 425 лева за версията с пет врати и 41 795 лева за просторния Sports Tourer (препоръчителни цени за България с включен ДДС), като стартовата цена е за ниво на оборудването Enjoy, тъй като този модел не се предлага в базов вариант.

Двигателят 1.4 л турбо с 81 кВт/110 к.с. на Astra CNG е конструиран на основата на изцяло алуминиевия бензинов задвижващ агрегат, вграждан в Astra и Mokka X. Четирицилиндровият двигател е оптимизиран за работа с природен газ, биогаз и всяка смес от двата (разход на гориво според NEDC: градски 5.7-5.6 кг/100 км, извънградски 3.4-3.3 кг/100 км, комбиниран 4.3-4.1 кг/100 км; средни емисии на CO2 - 116-113 г/км). При изчерпване на 19-килограмовия (117.5 л) газов резервоар (използващ две бутилки “Type 4” от усилен с въглеродни влакна композитен материал), допълнителният 13.7-литров бензинов резервоар осигурява на Astra CNG необходимата мобилност до станцията за зареждане с газово гориво. Двигателят развива максимален въртящ момент 200 Нм в диапазона между 2000 и 3600 об/мин и се предлага серийно в комбинация с шестстепенна механична предавателна кутия.

Предимствата на сгъстения природен газ са очевидни. Горивото е значително по-евтино от бензина поради прилаганите по-ниски акцизи за него в България. Нещо повече, автомобилите, задвижвани от CNG, имат по-ниски емисии на CO2 в сравнение с тези на бензиновите двигатели.

Astra CNG е с адаптивната матрична система IntelliLux LED на предните светлини без опасност от заслепяване, които дават възможност на модела да се движи в извънградска среда с постоянно включени дълги светлини.

Системата за персонална комуникация и мобилни услуги Opel OnStar и инфоразвлекателните системи, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto, предлагат не само модерно ниво на свързаност. Когато дойде време за зареждане с гориво, приложението MyOpel в OnStar и системата Navi 900 IntelliLink с вградена навигация осигуряват на водача допълнително удобство и спокойствие, включвайки бензиностанциите със CNG в колекцията от точки от особен интерес POI (Points of Interest).

Налице са и други системи за подпомагане на водача – от функцията за разпознаване на пътните знаци и асистента за поддържане на лентата на движение до предупреждението за сблъсък с движещ се отпред автомобил и с автоматично аварийно спиране. В допълнение, водачите на Astra CNG Sports Tourer могат да отворят багажника само с едно леко движение с крак под задната броня.