.

Концептуалната електрическа кола на Faraday Future с 1000 к.с.

Видео и галерия
преди 4 години
Снимка: Faraday Future

След 18 месеца работа базираната в Калифорния, САЩ, компания Faraday Future направи първото представяне на концептуалния автомобил FFZERO1. Моделът е по-скоро с характеристики на състезателна кола – 1000 к.с., ускорение до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди и максимална скорост над 300 км/ч. Разбира се, всичко това е само на теория, но компанията намекна, че може да има „лимитирано производство”.

Покривът е изцяло прозрачен и разкрива окъпания в бяло интериор. Там виждаме смартфон, поставен в средата на волана и системата Halo Safety, поддържаща главата и врата на водача и осигуряваща му кислород и вода. На таблото могат да се покажат и биометричните данни на шофьора.

FFZERO1 няма да бъде първата кола на Faraday Future. Тя по-скоро показва възможностите на строящия се с бюджет от 1 милиард долара завод в Невада.

FFZERO1 е изграден на базата на Variable Platform Architecture, която е изключително гъвкава и модулна. Това ще позволи на потребителите да си поръчват кола според нуждите – товарен автомобил или спортен седан например. Ще може да се избира между предно, задно задвижване, както и модел с четири двигателни колела. Броят на батериите също ще е различен в зависимост от бюджета на купувача и нуждата му от мощност.

„Работим с най-добрите доставчици на батерии, но в крайна сметка модулите ще се произвеждат в нашия завод. Така правят и в Tesla. Те работят съвместно с Panasonic, но батериите са си тяхно производство” – споделят от Faraday Future пред технологичния сайт The Verge, но не разкриват конкретни имена на доставчици.

Доскоро финансирането на Faraday Future бе обвито в тайнственост, но тази седмица бе обявено стратегическото партньорство с китайската медийна компания LeTV. Според Forbes именно LeTV е основният инвеститор във фабриката за 1 милиард долара.

В момента за Faraday Future работят около 550 души. Първата кола серийно производство се очаква „в следващите няколко години”.