.

Jaguar F-Pace дебютира в София преди всички останали европейски държави

Автомобилът ще влезе в продажби до средата на 2016 година
преди 4 години

На 4-ти февруари в София се състоя ексклузивна предпремиера на новия Jaguar F-PACE. Компактният SUV ще се конкурира в напрегнатия сегмент на премиум кросоувъри като BMW X3, Range Rover Evoque, Audi Q5 и Mercedec GLC.

България е първата страна от дебютната европейска обиколка на автомобила след показването му на изложението във Франкфурт през 2015 г. F-PACE споделя платформата и двигателите си с компактната лимузина XE. В интериора си моделът на британците впечатлява с пространство, както и с багажник от 650 литра. Леката, здрава конструкция на каросерията се състои от 80% алуминий и е единствената монокок каросерия с високо съдържание на алуминий в сегмента. Допълнителната икономия в теглото на автомобила идва от композитната врата на багажника и магнезия, използван за части като напречната греда под купето. В резултат на това моделът със задно задвижване с дизелов двигател 180 к. с. и механична трансмисия тежи едва 1 665 кг и постига CO2 емисии от само 129 г/км. С бензиновия двигател V6 с компресор суперчарджър и 380 к. с. на F-TYPE под изваяния алуминиев капак, изцяло новият F-PACE ускорява от 0 до 100 км само за 5,1 секунди преди да достигне електронно-ограничената максимална скорост от 250 км/ч.

Както повечето премиум автомобили, които ще дебютират през следващите години, и F-Pace ще може да бъде управляван от дистанция с помощта на приложение за смартфона ви. Мултимедийното забавление в интериора се управлява с помощта на 10,2-инчов сензорен екран с мощен четириядрен процесор и твърд диск. Приятна иновация е възможността за създаването на Wi-Fi локална мрежа в колата – удобство, търсено все по-често по време на път.

Системата Adaptive Surface Response (ASR), разработена на основата на патентованата технология Terrain Response на Land Rover, прави AWD системата дори още по-ефективна при трудни пътни условия. Тя разпознава вида настилка и оптимизира поведението на силовия агрегат и системата за динамичен контрол на стабилността. В F-Pace ASR е от трето поколение и е подобрена с трети режим, предназначен за дълбок сняг и чакъл.

С F-Pace Jaguar представят и изцяло иновативна технология за автомобилен ключ. Activity Key е... гривна. В гривната има вграден RFID-чип, благодарение на който можете да отключвате и заключвате колата, подобно на други безключови системи на пазара. Идеята на Activity Key не е да замести основния ключ, а по-скоро да го допълни – можете да оставите ключа си в чантата или в джоба на палтото, а с гривната пак да отключите автомобила, но да не я сваляте, докато играете тенис или се гмуркате (водоустойчивост до 20 метра). Също така, можете да оставите ключа в колата, като при заключване на купето ключът вътре се деактивира. С тази технология вероятно ще възникнат много въпроси относно сигурността и безопасността на системата, затова нямаме търпение да изпитаме на живо как функционира Active Key.

Цените на Jaguar F-Pace започват от 80 000 лева.