.

Infiniti Q30 дебютира в София

Моделът дефинира нов сегмент, който от Infiniti наричат премиум компакт кросоувър
преди 4 години
Снимка: Infiniti

Новият Infiniti Q30 е комбинация на спортен автомобил и хечбек с висока шофьорска позиция на кросоувър и много емоционален дизайн, комбиниран с пропорционално дълга колесна база.

Моделът дефинира нов сегмент, който от Infiniti наричат премиум компакт кросоувър. Той е с височина и габарити на SUV, но с пропорции и дизайн на купе.

Шофьорите, които искат повече спортно управление в Q30, могат да разчитат на спортни седалки с интегрирани подглавници, които се предлагат за пръв път от Infiniti и имат регулиране в 8 посоки, както и в лумбалната зона. Q30 Sport има кожен волан, който е със специална изправена форма в долната част. Също така алуминиеви педали, които помагат за повече контрол в управлението.

Шофьорът може да бъде наясно с динамичните характеристики на Q30 благодарение на системата Active Sound Enhancement, която следи ускорението, предавателните числа, омекотява разликата в шума на двигателя и осигурява хармоничен звук при ускорение.

Автомобилът е много стабилен на пътя благодарение на специално модифицираните амортисьори, а инженерите са тествали над 50 варианта на прототипните автомобили преди постигането на оптимални настройки. Управлението остава гладко. Твърдостта на шасито е подобрена, за да осигури на шофьора управление, което може да бъде усетено, а шумът - контролиран.

Инженерите на Infiniti са създали окачване, което е едновременно комфортно и прощаващо, без да е жертва на пъргавостта. Ходът на амортисьорите и твърдостта им е внимателно настроена, докато окачването отпред MacPherson оптимизира компактността. Отзад е избрана многоточкова система за по-добър контрол във всяка една ситуация.

В двигателната гама има разнообразни агрегати. В базовия модел се предлага 1,6-литров мотор с 90 кВт (122 к.с.) или 115 кВт (156 к.с.), а дизеловите са 1.5 литра и 2.2 литра, двата 4-цилиндрови, и с мощност 80 кВт (109 к.с.) и 125 кВт (170 к.с.) съответно.

Специална лаунч версия с 2,2-литров дизелов двигател, задвижване на четирите колела, 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя и високо ниво на оборудване на цена от 76 000 лв. с включено ДДС.

Автоматичните предавки са плавни благодарение на 7-степенна трансмисия с два съединителя. Тя включва предварително предавката, за да се осъществи по-бърза смяна, а механичният режим за смяна с планки от волана позволява на шофьора да избира момента. Ускорението е равномерно благодарение на еднаквото разпределение на мощността, независимо дали тръгвате, или вече се движите бързо. Бързата смяна на предавки се осъществява в двата режима – автоматичен и механичен. Максималният въртящ момент е постоянен и не се променя.

Освен 7-степенната автоматична трансмисия с двоен съединител ще се предлага и 6-степенна механична.

Q30 разполага с множество интуитивни технологии, които подобряват управлението и осигуряват максимална сигурност. Сред тях са Automatic park assistance с Around View Monitor (AVM) и Moving Object Detection (MOD), които правят Q30 един от най-лесните за управление автомобили в премиум компакт сегментa. Blind Spot Warning осигурява повече безопасност, като предупреждава шофьора за други автомобили в сляпата зона. Forward Collision Warning с Forward Emergency Braking намалява стреса при управление в тежък трафик. Auto High Beam Assist е високоинтуитивна технология, която подобрява сигурността и увереността по време на шофиране през нощта, а Intelligent Cruise Control осигурява безопасна дистанция от колата отпред. Специален метод позволява на радарните вълни на Intelligent Cruise Control да преминават през емблемата на Infiniti – за пръв път използвано от компанията. 

Етикети:Infiniti Q30