.

Ford дава на британците до $5200, ако върнат стария си дизелов автомобил

BMW Group, Mercedes-Benz и Vauxhall (Opel) вече излязоха с подобни предложения
преди 3 години
Снимка: Ford

Ford Motor е поредният производител, който предлага на британците пари, за да върнат старите си автомобили, чиито въглеродни емисии са много над съвременните норми. Счита се, че всички дизелови модели от Euro 1 до Euro 4 не отговарят на днешните екологични стандарти.

От 1 септември до края на годината Ford ще плати до 5200 долара за кола и до $9000 за ван, който е поне на осем години и се замени за по-нов модел на компанията.

Великобритания е държавата с най-много дизели в Европа. BMW Group, Mercedes-Benz и Vauxhall (Opel) вече излязоха с подобни предложения пред своите клиенти.

През юли британското правителство заяви, че по подобие на Франция обмисля да забрани от 2040 г. продажбите на нови дизелови и бензинови автомобили.

„В страната има около 15 милиона стари коли, които ще се постараем да подменим с нови” – заяви Анди Барът, изпълнителен директор на Ford Великобритания.

Ford, BMW, Vauxhall и Mercedes продават около 1 милион автомобили годишно в страната, което е над една трета от пазара.

С програмата за бонуси автомобилните компании се опитват и да задържат нивата на продажбите, които за първи път от шест години бележат спад. През юли спадът бе с 9%, като това е четвърти последователен месец на понижение. Принос за това има несигурността в страната, породена от Брекзит, както и неясните планове на правителството относно данъците за дизелови модели.