.

Bugatti Chiron е най-мощнaта и най-бърза луксозна суперкола

1478 конски сили и цена от 2,4 млн. евро!
преди 4 години
Снимка: Bugatti

Сред множеството вълнуващи премиери на тазгодишното автомобилно изложение в Женева е и чисто новото Bugatti Chiron – горд наследник на култовия модел на французите Veyron и носещо името на бившия пилот от “Формула 1” Луи Широн.

Рекламиран като най-мощния, най-бързия, най-луксозния и ексклузивен спортен суперавтомобил на света, Chiron разполага под капака си с невероятните 1478 конски сили и екстремно висок въртящ момент от 1600 Нм между 2000 и 6000 оборота в минута.

Тази чудовищна мощ се мобилизира благодарение на новоразработен 8-литров W16 двигател от Bugatti, комбиниран с четири нови, по-големи турбокомпресорa, кaто директното впръскване на два от тях се контролират електронно – само част от техническите иновации, които компанията въвежда в машината.

Подобно на Veyron, Chiron има купе от въглеродни влакна, независимо окачване и 4WD система за задвижване на четирите колела, а мощността се предава към тях посредством 7-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя.

От съображения за сигурност Bugatti са били принудени да ограничат електронно максималната скорост на движение за пътищната мрежа на Chiron до 420 км/ч, но се предполага, че реалната топ скорост е 463 км/ч (иначе на таблото километражът е закръглен до 500). Колата постига ускорение от 0-100 км/ч за 2,5 секунди, 0-200 км/ч за 6,5 секунди и 0-300 км/ч за 13,6 секунди.

Това, разбира се, няма как да бъде много еко, тъй като при максимална скорост 100-литровият резервоар с гориво свършва за осем минути, което е разход от 190 л/100 км и въглеродни емисии от 4,5 кг/км.

Производството на суперколата ще бъде в централата на компанията в Молсхайм, Североизточна Франция. Chiron ще се появи в 500 екземпляра, което от една страна е малко, но ако отчетем цената от 2,4 млн. евро, може да бъде прието и за много.

Bugatti Chiron
Снимка: Bugatti
Етикети:Bugatti