.

BMW отбеляза 100-годишнината си с концептуалния Vision Next 100

(ГАЛЕРИЯ и ВИДЕО)
преди 4 години
Снимка: BMW

На 7 март 2016 г. BMW навърши точно 100 години и отбеляза вековния си юбилей с представянето на концептуалния Vision Next 100. Както подсказва името му, амбицията на баварската компания е да бъде визионер в автомобилната индустрия и през следващото столетие.

Vision Next 100 е комбинация между спортно купе и лимузина, с четири врати, тип крила. С дължината си от 4,9 м и височина 1,37 м колата е с 1 см по-къса и 10 см по-ниска от сегашната Серия 5.

Модерният дизайн следва зададената от i8 визия и осигурява изключително нисък коефициент на въздушно съпротивление от 0,18. Каросерията ще е от карбон и пластмаса и ще се произвежда от 4D принтери.

Колата ще може да се движи сама (режим Ease) и тогава воланът се свива, а седалките променят ъгъла си, за да се улесни общуването между шофьора и пътниците. Vision Next 100 може да бъде и управлявана от шофьора, като интелигентните системи му помагат (режим Boost). Например на предното стъкло, което в пълния си размер играе ролята на Head-Up дисплей, се появява линия, чертаеща най-добрата траектория за движение.

Любопитна, но и леко зловеща е функцията Companion. Чрез нея автомобилът научава навиците на шофьора и може да изпълнява вместо него „рутинни задачи”, както и да „предлага съвети”.

Малко от нещата в този концептуален автомобил ще бъдат реалност в скоро време. Самият главен дизайнер на BMW Group, Ейдриан ван Хойдонк, признава, че някои от компонентите ще видят бял свят след 20-30 години. Все пак целта на Vision Next 100 е да покаже тенденциите в автомобилостроенето за следващите десетилетия, а не за година-две напред.

 

 

Етикети:Bmw Vision Next 100