.

Kia назначи създателя на BMW X5 и X6 за свой дизайнер

Пиер Леклерк трябва да върне добрите позиции на компанията в Китай
преди 3 години
Снимка: KIA

Kia Motors назначи бившия кадър на BMW и Great Wall Motor Пиер Леклерк. Позицията му не е точно на главен дизайнер, а „head of styling”. Това става в момент, когато компанията се опитва да възвърне позициите си в Китай, където е основният пазар на марката.

Kia и нейният филиал Hyundai Motor отчитат спад в продажбите заради политическото напрежение между Сеул и Пекин, липсата на достатъчно кросоувъри в портфолиото си и сериозната конкуренция на китайските брандове. През първата половина на 2017 г. в Китай Hyundai има 29% спад в продажбите, а Kia – цели 42%.

През 2013 г. Пиер Леклерк оглави дизайнерския екип на Great Wall и се подписа под обновения SUV Haval H6. Преди това той създаде BMW X5 и X6 и се грижеше за вида на серията М.

„Той е един от малкото топ дизайнери, които имат опит на всички големи пазари – Европа, САЩ и Китай” – се казва в официалното съобщение на Kia.

Назначението идва само три месеца след като Hyundai привлече за шеф на китайското си бюро Саймън Лосби, бивш директор на Volkswagen Group Китай.

Белгиецът Леклерк ще заеме поста си в края на септември. В Южна Корея той ще работи съвместно с главния дизайнер на Hyundai Петер Шрайер, работил за Audi, както и с ръководителя на дизайнерския отдел на Kia – Йон Сеон-хо.

Леклерк ще отговаря за дългосрочната визуална стратегия на Kia и синхронизирането действията на бюрата в САЩ, Европа, Китай и Южна Корея.

През 1998 г. белгиецът завършва Art Center College of Design в Пасадена, Калифорния.

Неговата професионална биография в телеграфен стил изглежда така:
2013 – 2017 Head of Design at Great Wall Motors Global
2011 – 2013 Brand Design Chief, BMW M
2004 – 2010 Senior Exterior Designer, BMW Munich
2000 – 2003 Exterior Designer, BMW Los Angeles
1999 – 2000 Ford Advanced (Ghia studio), Turin Italy