.

Защо цените на дизелите по стандарта Euro 5 падат рязко

В немските автокъщи застояват 300 000 употребявани, но не много стари дизелови коли
преди 3 години
18496_Volvo_D5_twin_turbo_diesel_engine_Euro_5

В немските автокъщи застояват 300 000 употребявани дизелови коли (с двигатели по стандарта Euro 5), тъй като хората се притесняват, че автомобилите с по-високи въглеродни емисии могат да бъдат забранени в градове като Щутгарт и Мюнхен.

Средната цена на тези коли е 15 000 евро, така че в дилърите стоят „замразени” 4,5 милиарда евро.

Данните, оповестени от ZDK, асоциацията на немските автомобилни търговци, са получени след допитване до 718 пункта за продажби на всички брандове. Проучването е първо по рода си и засега няма как да се очертаят някакви тенденции.

77% от дилърите са признали, че свалят цените, за да продадат дизеловите си автомобили.

„Спешно се нуждаем от яснота какви забрани и ограничения ще въведе правителството” – заявяват от ZDK.

Колебанията относно законодателните промени затрудняват продажбите дори на нови дизелови коли, произведени след септември 2015 г.

По-рано този месец Volkswagen Group, Daimler и BMW се съгласиха да направят подобрения (най-вече в софтуера) по 5 милиона нови дизелови автомобила, както и да предложат търговски отстъпки за по-старите модели.

Според проучване на DAT (Deutsche Automobil Treuhand), 29% от собствениците на дизелови коли биха продали автомобила си час по-скоро заради опасенията, че много градове ще наложат забрани с цел подобряване качеството на въздуха.

Цените на употребяваните, но сравнително нови коли, ще продължи да пада бързо, защото много производители предлагат бонуси при подмяна на наистина стар автомобил (Euro 1 до Euro 4) с чисто нов. Очаква се около 1,3 млн. собственици на коли в Германия да се възползват от тези финансови стимули.

В момента в Германия са регистрирани около 6 милиона дизела, които не са нито много стари, нито нови, защото отговарят на стандарта Euro 5.

Цялата тази несигурност около дизела ще даде допълнителен импулс за развитието на електромобилите, смятат наблюдатели на пазара.