.

Новият Opel Astra на Автомобилен салон София 2015

По-лек, по-икономичен и с удължена гаранция от 5 години (2+3)
преди 5 години
Opel Astra

Новата Astra се отличава с олекотена конструкция – в зависимост от версията и нивото на оборудване, автомобилът е с до 200 кг по-лек от своя предшественик.

Под предния капак може да се открие един от членовете на изцяло новата гама от двигатели с мощност в диапазона от 77 кВт/105 к.с. дo 110 кВт/150 к.с.

Изцяло новият двигател 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo отбелязва своята премиера в новото поколение на Astra. Четирицилиндровата машина с лека, изцяло алуминиева конструкция се предлага във варианти на мощност от 92 кВт/125 к.с. и 110 кВт/150 к.с., а максимумът на въртящия момент достига 245 Нм. В зависимост от мощността, средният разход на гориво в смесен цикъл на движение е снижен до 4,9 литра на 100 км (114 г/км CO2). Tрицилиндровият двигател 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo с максимална мощност 77 кВт/105 к.с. е най-икономичният агрегат в бензиновата гама със среден разход на гориво, достигащ до 4,2 литра на 100 км (96 г/км CO2). A всички версии на „шептящия дизел” 1.6 CDTI с мощност съответно 70 кВт/95 к.с., 81 кВт/110 к.с. и 100 кВт/136 к.с. в съчетание с 6-степенна механична предавателна кутия се отличават с въглеродни емисии под 100 г/км, като най-икономичният сред тях в момента постига среден разход 3,4 литра на 100 километра и емисии на въглероден двуокис от 90 г/км.

Новата Astra играе ролята на пионер и по отношение на комуникационната свързаност, комфорта и технологиите за безопасност – своя дебют в Astra отбелязват две нови версии на инфоразвлекателната система IntelliLink, които дават отлични възможности за лесна интеграция на функциите на смартфоните чрез Apple CarPlay и Android Auto.

Интелигентната матрична система на светлините IntelliLux LED® в новата Astra, която осигурява автоматично използване на дългите светлини без опасност от заслепяване, е друга новост. Налице са и множество новаторски електронни системи за подпомагане на водача, използващи основата на последното поколение на фронталната видеокамера Opel Eye и оказващи допълнителна подкрепа на човека зад волана – по-пълна и прецизна функция за разпознаване на пътните знаци, функция за поддържане на лентата за движение, която вече предлага автоматични корекции с волана, както и система за предупреждение при опасност от сблъсък отпред с функция за самостоятелно аварийно задействане на спирачките. Новото поколение ергономични седалки от висша класа със сертификат за одобрение AGR (Инициатива за ортопедично здраве на гърба) предлага допълнителен комфорт с уникална комбинация от възможност за регулиране на страничните опори и функции за масаж, вентилация и запаметяване на индивидуалните настройки.

Opel Astra
Снимка: Opel

На щанда на Opel са представени още: петото поколение Corsa, субкомпактният SUV Opel Mokka, Opel Meriva, ADAM ROCKS, Insignia sedan, Country Tourer, Vivaro Combi, Zafira Tourer и Opel Combo.

Полезно е да се знае, че от 1 октомври 2015 г. в допълнение към стандартната 2-годишна гаранция с неограничен пробег от производителя, Opel се предлага в цяла Европа с гаранция 5 години (2+3) или 150 000 км. Наречена Flex Care, тази програма осигурява паневропейска удължeна гаранция (ниво “Complete”) за още 3 години или до 150 000 км.