.

Нов пробив в сигурността на автомобилните ключове, този път при Volkswagen

Собствениците на нови автомобили оставят вкъщи ключовете си в метални кутии или в алуминиеви торбички
преди 4 години
Нов пробив в сигурността на автомобилните ключове, този път при Volkswagen
Снимка: iStock

Учени от университета в Бирмингам успяха да пробият криптиращата схема, използвана от дистанционното устройство, вградено в ключовете на милиони автомобили Volkswagen. Изследователите са успели да извлекат един от четирите криптиращи ключа, използвани в колите на автомобилния гигант. С негова помощ те са прихванали сигнала, излъчван от ключа на автомобила, копирали са го и по този начин могат да отворят колата по всяко време.

Най-лошото е, че това не е първият подобен пробив в сигурността на колите. Наскоро в лабораторни условия бе открит пропуск в криптиращата схема HiTag2, използвана от много брандове в последните 20 години. Неприятна новина, като се има предвид, че автомобилът обикновено е втората по стойност покупка в живота на повечето хора след жилището.

Единственото успокоение, и то условно, идва от факта, че отключването на автомобила не гарантира на крадците, че те ще могат да го подкарат. За да преодолеят имобилайзера, те трябва да положат допълнителни усилия.

Малко по-застрашени от злоумишлено отваряне са новите модели автомобили, които могат да се отключат, докато ключът е в джоба на собственика. При докосване на дръжката на вратата колата изпраща сигнал, който проверява дали наблизо (няколко метра) има ключ. Крадците използват усилвател, който усилва този сигнал и колата може да се отвори дори когато ключът е на стотина метра от автомобила, т.е. вие сте вкъщи или в офиса. В САЩ има такива случаи с Toyota Prius и някои по-предпазливи собственици на нови автомобили поставят вкъщи ключа си в метална кутия (или в хладилника), която играе ролята на Фарадеев кафез и не позволява преминаването на радио вълни. Другият вариант е ключът да се оставя в алуминиева торбичка, която предпазва от статично електричество и електромагнитни излъчвания.

Разбира се, има голямо значение и в какъв район живеете. Ако сте в малък град или село, където автомобилните кражби са изключение, можете да не си усложнявате живота с подобни мерки. Особено ако имате застраховка и не държите ценни вещи в колата си.