.

Колко са електромобилите в България

На държавната и общинска администрации се отпускат 1,3 млн. лева за покупка на електромобили и plug-in хибриди
преди 4 години
Volvo пуска на пазара първия си електромобил през 2019 г.
Снимка: Volvo

Регистрираните в България електромобили към момента са около 800, като през 2016 г. те бележат ръст от 50%. В цялата страна има общо 32 точки за зареждане на електромобили – в София, Пловдив, Барна, Бургас, Сандански и Благоевград.

Тези данни бяха оповестени от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Повод за пресконференцията бе отпускането на 1,3 млн. лева от Националния доверителен екофонд (НДЕФ) за покупка на електромобили и plug-in хибриди от държавната и общинска администрации. Досега министерствата и общините са закупили електромобили на стойност 630 000 лева.

Всяка администрация може да кандидатства за максимум три превозни средства, като безвъзмездната субсидия е 20 000 лева за електромобил и 10 000 лева за plug-in хибрид.

Ето още няколко любопитни факта за електромобилите.

За 20 000 км пробег разходите по зареждане на един електромобил са около 720 лв. За същия пробег разходите за гориво на един конвенционален автомобил са около 3150 лв. Като прибавим и около 1000 лева на година за смяна на масла и други консумативи, излиза, че електромобилът е около шест пъти по-икономичен. Към това трябва да се прибави и безплатният достъп за електромобили до синя/зелена зона за паркиране.

Докато един дизелов автомобил отделя средно 12,8 кг емисии CO2 при пробег от 20 000 км, а един конвенционален бензинов – средно 46 кг въглеродни емисии, то при електромобилите тази стойност е нула.