.

И Aston Martin поема курс към пълна електрификация

Само времето ще покаже дали компанията ще успее с амбициозните си планове
преди 3 години
Aston Martin RapidE
Снимка: Aston Martin

Aston Martin преминава към хибридни и електрически автомобили, това съобщава самият изпълнителен директор на компанията, Анди Палмър, пред The Financial Times.

„До средата на 2020-те години ще сме 100% хибридни” – споделя Палмър, уточнявайки, че компанията ще разработва собствени електромобили и няма да разчита на чужди лицензи – „Така, както направихме свой собствен V-12 двигател, така ще направим и собствен електрически”.

Очакванията на Aston Martin са през 2030 г. електромобилите да представляват 25% от продажбите им, а останалото да бъдат хибриди.

Първата лястовичка на промяната ще бъде луксозният електрически седан с четири врати RapidE, очакван през 2019 г. Той трябва да е с 800 к.с. и 320 км пробег. Компанията ще произведе само 155 бройки от него.

Повечето конкуренти на Aston Martin имат предимството да са част от големи концерни, които вече са доста напреднали с разработката на електрически и хибридни двигатели. За тези луксозни брандове е лесно да направят бутикова серия от модерни автомобили, защото ползват много компоненти от компанията-майка.

Aston Martin трябва да разработи компонентите си сама или в партньорство с други компании, например батериите се правят съвместно с Williams Advanced Engineering. Ще припомним, че RapidE бе отложен с година заради прекратеното партньорство с китайската LeEco.

Само времето ще покаже дали Aston Martin ще успее с амбициозните си планове. Още повече, че Brexit ще оскъпи проектите на всеки британски производител.

Aston Martin представи концептуалния си електрически RapidE (ГАЛЕРИЯ)Седанът ще влезе в производство най-рано след две години