.

Ford тества самоуправляващи се автомобили при снежни условия (ВИДЕО)

Решаваща стъпка преди този род коли да се появят на пазара
преди 4 години
Ford тества самоуправляващи се автомобили при снежни условия
Снимка: Youtube

На провеждащото се в Детройт автоизложение Ford обяви, че тества автономните си автомобили при снежни условия. Това е важна новина, защото се счита, че лошите климатични условия – силен дъжд, сняг, градушка и др.п., са едно от последните технически предизвикателства преди този род автомобили да се появят на пазара.

До известна степен снежните тестове са неизбежни за Ford, защото тяхната лаборатория е в Мичиган, където зимата е сурова.

От компанията споделиха, че традиционните сензори LiDAR (онези въртящи се цилиндри върху покривите на повечето автономни коли) не могат да „виждат” през снега, което ги прави неизползваеми за изграждането карта на терена около автомобила. Затова Ford изпозлва LiDAR, за да сканира сградите и всичко друго, което не е закрито от снега, след което преминава към подробната карта на терена, която е предварително заредена в паметта.

Разбира се, тези подробни карти не обхващат всяка улица и квартал. Преди дни Volkswagen и GM обявиха, че си партнират с компанията за сензори Mobileye, за да направят по-добри карти. Tesla прави нещо подобно със своята система, която е в процес на бета тестове.

В същото време Google отбелязва в доклада си за декември, че използва редките случаи на дъждовно време в Калифорния, за да тества колите при лошо време. За разлика от Ford, технологичният гигант провежда експерименти в места, където няма сняг – Остин (Тексас) и Силициевата долина.