.

„Дизелгейт” е причина за 5000 смъртни случая годишно само в Европа

Прекомерните емисии от дизелови автомобили са виновни за смъртта на 38 000 души по целия свят през 2015 г.
преди 4 години
Ауспух
Снимка: iStock

Високите въглеродни емисии на дизелови автомобили, претендиращи за екологичност, вероятно са причина за 5000 смъртни случая годишно само в Европа. Това се твърди в изследване, публикувано на 18 септември в списание Environmental Research Letters.

Данните потвърждават резултатите от други проучвания, свързани с т.нар. скандал „Дизелгейт”, избухнал през 2015 г. Тогава компанията Volkswagen бе уличена, че манипулира въглеродните емисии по време на тестове. Измамата се състои в това, че софтуерът превключва двигателя в икономичен (и същевременно екологичен) режим, когато скоростта е постоянна и липсва въртене на волана, т.е. колата най-вероятно е на стенд и се тества. Впоследствие и други автомобилни производители бяха заподозрени в измама.

През май тази година престижното научно списание Nature публикува изследване, според което прекомерните емисии от дизелови автомобили са виновни за смъртта на 38 000 души по целия свят през 2015 г.

Новото изследване, публикувано в Environmental Research Letters, се фокусира върху Европа.

Учени от Норвегия, Австрия, Швеция и Холандия изчисляват, че всяка година около 10 000 смъртни случая в Европа се дължат на замърсяването на въздуха от лекотоварни дизелови МПС. Половината от тях са можели да бъдат избегнати, ако емисиите на азотни окиси на тези автомобили са били в нормите.

Най-засегнатите държави са Италия, Германия и Франция. Не само заради големия брой жители, но и заради многото дизели в автомобилния им парк.

Заради претенциите, че са екологични, дизелите бързо завладяха Европа през последните 25 години и достигнаха 50% от всички автомобили. Днес на Стария континент има над 100 милиона дизелови автомобила – два пъти повече, отколкото в останалия свят.

Дизеловите двигатели изхвърлят по-малко въглероден диоксид (виновен за глобалното затопляне) от бензиновите, но значително повече азотни окиси, причиняващи дихателни проблеми, очни възпаления, загуба на апетит и главоболие.