.

Автомобилни гиганти изграждат универсални зарядни станции по европейските магистрали

Безпрецедентното сътрудничество ще даде тласък за развитието на универсална инфраструктура
преди 5 години
стандартът Combined Charging System (CCS)

BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company и Volkswagen Group подписаха днес меморандум за изграждането на мрежа от зарядни станции в Европа. Целта е да се облекчи пътуването на дълги разстояния за все по-големия брой електромобили, които в настоящия момент се използват предимно в градска среда.

Първият етап започва през 2017 г. и предвижда изграждането на 400 станции, които ще бъдат много по-мощни от сегашните, за да се съкрати времето за зареждане на автомобилите.

През 2020 г. тези станции трябва да бъдат „хиляди”. Те ще са базирани на стандарта Combined Charging System (CCS), с който повечето настоящи и бъдещи електромобили са съвместими. С мощност от 350 kW зареждането на най-новите модели ще бъде почти толкова бързо, колкото е при класическите двигатели с гориво, т.е. около 3 минути.

Очаква се във Великобритания например броят на зарядните станции през 2020 г. да бъде по-голям от бензиностанциите. В момента на Острова има 8472 бензиностанции, докато през 1970 г. те са били 37 539. Техният брой постоянно намалява, докато зарядните станции се увеличават – сега са около 4100 и се очаква през 2020 г. да бъдат 7900.