.

Автомобилите на Volvo ще си обменят информация за пътните условия

Услугата ще бъде налична в Европа до края на годината
преди 3 години
Автомобилите на Volvo ще си обменят информация за пътните условия
Снимка: Volvo

Автомобилите на Volvo ще си обменят информация, за да предупреждават шофьорите за проблеми на пътя. Новата услуга ще бъде активирана в Европа до края на годината за моделите от серията 90.

Облачната услуга на шведската компания е разработена в партньорство с Ericsson. Тя ще използва данните от сензорите в кормилната уредба и спирачките, както и информацията за ускорението на автомобила. По този начин шофьорите в даден регион ще получат информация, че намиращ се наблизо автомобил е срещнал трудности на пътя (заледено трасе или друго) или дори е катастрофирал.

Автомобилите няма да имат директна връзка помежду си. Цялата информация ще се обменя чрез облака.

Mercedes-Benz вече предлага такава облачна услуга за своята Е-класа в САЩ, Китай и част от Европа. Toyota също предоставя информация за неработещи светофари и други проблеми на пътя, но при нейните коли данните се обменят директно между автомобилите на честота 760MHz.

Cadillac, Audi и Jaguar също разработват системи за комуникация между автомобилите си, което е добра тенденция в индустрията. Рано или късно една от системите ще се наложи (или ще бъде постигнато споразумение), така че всички коли на пътя, независимо от производителя, да си разменят полезна информация.

 

Новото Volvo XC90: красота, лукс, иновативни технологии
Етикети:Volvo