.

Автомобилът с външен еърбег

Volvo пуска модел с външна въздушна възглавница
БТА
преди 7 години
Volvo V40
Volvo V40, Снимка: Volvo

Шведският концерн Volvo първи сред автопроизводителите ще оборудва своите коли с външна въздушна възглавница за безопасност на пешеходците.

Устройството ще бъде монтирано под капака на автомобила и в случай на фронтален сблъсък с пешеходец възглавницата ще се издува, повдигайки капака на двигателя, закривайки предното стъкло и по този начин ще смекчава удара. При злополука устройството обаче няма да спаси дете с ръст под 80 сантиметра.

Предполага се, че технологията ще позволи да се предпази животът на пешеходците в 85% от случаите, водещи преди това до фатални последствия.

"Според нас тази разработка може съществено да намали количеството тежки травми, получени от пешеходци", отбелязва старшият съветник на Волво в областта на безопасността Томас Броберг.

Устройството е включено в стандартното оборудване за новия модел Volvo V40, който ще бъде пуснат в продажба от идния месец на цена 30 500 долара, и ще бъде монтирано на всички следващи модели.

Очаква се технологията бързо да се разпространи сред другите автомобилопроизводители. Подобни разработки вече прави и германската компания Audi.