.

10 въпроса за зимните гуми и техните отговори

"Трябва ли да слагам зимни гуми, ако съм с предно предаване?"
преди 3 години
зимните гуми
Снимка: iStock

Защо изобщо има зимни гуми?
При температури под 7 градуса каучукът, използван за летните гуми, се втвърдява и влошава сцеплението си с пътя. Зимните гуми се правят от друг каучук, който запазва еластичността си и при ниски температури. При колите със задно предаване те подобряват всеки един елемент от поведението на пътя. Най-осезаемата полза е при спирането и сцеплението с настилката – при зимните гуми то е с над 50% по-добро.

Трябва ли да слагам зимни гуми, ако съм с предно предаване?
Да. Ползата тук не е чак толкова голяма, но все пак си заслужава. Най-малкото заради по-доброто спиране.

Кога да сложа зимните гуми?
Когато средната температура падне под 7 градуса. За България това обикновено е средата на ноември. Живеещите в София могат да спазват и следното правило: слагане на зимни гуми, когато пуснат парното. Махане – когато спрат парното, т.е. средата на април. Ако живеете в Смолянска област или на друго високо място, ползвайте зимни гуми до Гергьовден, защото винаги можете да бъдете изненадани от някой късен сняг.

Как да съхранявам летните гуми?
Почистени и подсушени, в тъмно и хладно помещение, далеч от масла, химикали и киселото зеле! Ако са с джантите, можете да ги закачите на стената. Ако са на пода или на някой стелаж, трябва да са легнали. Не слагайте повече от четири гуми една върху друга, защото тежестта става голяма и най-долната ще се деформира.

Две или четири зимни гуми?
Само две зимни гуми е все едно да гледате филм до средата – половинчата работа. И понеже става въпрос за сигурност, компромиси не трябва да се правят.

Колко да ги напомпя?
Колкото и летните гуми, няма разлика.

Мога ли да карам със зимни гуми през лятото?
Да, но не се препоръчва, защото се износват много бързо на топлия асфалт.

По-скъпи ли са от летните гуми?
Не. Ако има някаква разлика, тя е незначителна.

Зимните гуми помагат ли при дъжд или тяхната „сила” е само за сняг и лед?
Помагат, и то много. При температури под 7 градуса те осигуряват много по-добро сцепление с пътя, независимо дали той е сух или мокър.

Колко важни са веригите?
Ако имате четири зимни гуми, веригите ще ви потрябват само в изключителни случаи и за кратко. Колкото да стигнете до път, който е поне малко от малко почистен.

 

Свързани статии