.

Toyota вече няма да продава дизелови леки коли в Италия

От 2018 спират продажбите на дизелови Yaris, Auris и RAV4
преди 3 години
hybridR

Toyota продължават стратегията си за намаляване на продажбите на дизелови модификации на модели от гамата си. В официално изявление на компанията за италианския пазар става ясно, че от 2018 година спират продажбите на дизеловите Yaris, Auris и RAV 4. Toyota стимулират продажбите на хибридните си модификации, като предлагат отстъпки до 7000 евро за клиентите си в Италия, които заменят стария си дизел за нов хибрид.


През 2017 година едва 6% от продажбите на марката в Италия са били от дизелови модификации на посочените три модела. Все пак, при модела RAV4 този дял е бил 18%. Според официалния коментар на компанията обаче делът на продажбите при RAV 4 с дизелов мотор е бил много по-нисък през втората половина на 2017 година спрямо първата половина на миналата година.

Toyota не вижда риск от загуба на продажби след спирането на дизеловите модификации. Моделът RAV4 се препозиционира по-високо в новата търговска стратегия на марката.

След анонсираните промени Auris и RAV4 в Италия ще се продават само с хибридни двигатели. Aygo ще се продава само с бензинови двигатели. C-HR и Yaris ще се продават в бензинови и хибридни версии. Моделът Prius ще продължи да се предлага като хибрид и плъгин-хибрид.

Toyota ще продължи да предлага дизелови версии на SUV-модела Land Cruiser и пикапа Hilux, тъй като при тях дизеловите мотори помагат да се постигнат по-нисък разход и оттам по-ниски СО2 емисии. В Италия СО2-емисиите са определящи за данъците, които клиентите плащат за колата, за разлика от България, където данъкът се формира на база мощност и възраст (по-новите коли плащат три пъти по-високи данъчни ставки при еднаква мощност срямо по-старите).

Хибридите представляват близо 50% от продажбите на Toyota в Западна Европа през 2017 г. и ще продължават да нарастват и през 2018 година като дял.