.

Правят петрол от стари автомобилни гуми

60 процента от получения по този начин петрол може да се превърне в еквивалент на дизелово гориво, а 30 процента - в еквивалент на бензин
преди 6 години
Гуми

Да се рециклират стари автомобилни гуми, за да се получи качествен петрол? Защо не – френско-германска фирма в германската провинция Саар увери, че може да постигне това, ползвайки процеса на пиролиза, съобщава БТА.

След тригодишни изследвания и инвестиции на стойност 10 милиона евро, фирмата Pyrum Innovations със седалище в Дилинген близо до френската граница, извършва последни довършителни работи върху своя метален силоз, висок 25 метра. 

Принципът на действие е следният - гранули от стари автомобилни гуми са подгрявани до температура близо 700 градуса Целзий в инертната среда на вертикален реактор, за да се избегне горенето. 

"Петролът се произвежда при кондензацията на молекулите", поясни 28-годишният Паскал Клайн, единият от двамата основатели на Pyrum Innovations. Според него, след като бъде рафиниран, 60 процента от получения по този начин петрол може да се превърне в еквивалент на дизелово гориво, 30 процента - в еквивалент на бензин, а 10 процента - в разтворители. 

От Pyrum Innovations твърдят, че с помощта на своя силоз, проектиран за рециклиране на 5000 тона автомобилни гуми годишно, 50 на сто от полученото гориво ще е петрол, 38 на сто - кокс, а 12 на сто - газ. От фирмата се надяват технологията й да бъде пусната в продажба през следващите няколко месеца.

Етикети:@