.

Audi създаде дизел от въглероден двуокис и вода

Немският автопроизводител го нарича "горивото на бъдещето"
преди 5 години
Audi

Audi направи дизелово гориво от въглероден двуокис и вода, а министърът на образованието и научните изследвания на Германия д-р Йохана Ванка вече го изпробва за служебния си автомобил, съобщава БТА.

"Зеленото" дизелово гориво се произвежда от комбинация от вода и въглероден двуокис, които се преобразуват във вид на суров петрол. След това той се рафинира до дизелово гориво. Немският автопроизводител го нарича "горивото на бъдещето". Изпитанията показаха, че екологичното гориво може да се смесва с традиционния дизел или да се използва самостоятелно.

Новото гориво е разработено от Audi съвместно със Sunfire – дрезденска фирма за енергийни технологии. За процеса водата се загрява до пара, която се разгражда на водород и кислород с високотемпературна електролиза. След това водородът се насочва към реактор с въглероден двуокис под високо налягане и висока температура.

Те реагират и образуват дълговерижни течни въглеводороди. Въглеводородите са основни градивни съставки на всички изкопаеми горива. Процесът за рафиниране на продукта е като използвания за петрола. Полученото синтетично гориво не съдържа сяра и ароматни въглеводороди, които замърсяват допълнително.

Audi твърди, че за процеса може да се използва обновяема енергия, като ефикасността достига 70 процента. Изградената вече инсталация в Дрезден може да произведе 3000 л от него през следващите няколко месеца. При лансирането на горивото министър Йохана Ванка наля пет литра от него в служебния си автомобил – седана Audi А8 3.0 TDI.

Етикети:@